Hotelspecialsblogg.se » Hotelltips » Nääs Fabriker – från bomullsspinneri till 4-stjärnigt hotell

Nääs Fabriker – från bomullsspinneri till 4-stjärnigt hotell

Idag fortsätter vår serie av berättelser om de medverkande hotellen i vår populära kampanj Bo som en Kung. Även om de flesta hotellen är slott och herrgårdar har vi även valt att inkludera några få hotell som helt enkelt utmärker sig för sin unika historia. Nääs Fabriker Hotell och Restaurang är ett sådant hotell. I det natursköna brukssamhället Tollered, precis intill sjön Sävelången, byggdes 1833 en textilfabrik efter att importförbudet på bomull och bomullsgarner upphävts.

 

Historien om Nääs fabriker börjar år 1773. Det året föddes grundaren Peter Wilhelm Berg i Helsingborg. Redan som gosse märktes det att Peter Wilhelm var driftig och hade ett sinne för affärer. Efter att ha blivit föräldralös vandrade Peter till Göteborg där fick han jobb som affärsbiträde. Så småningom blir han en företagsam handelsman och efter att ha hjälpt danskarna under Napoleonkriget blir Peter Wilhelm en förmögen man. Med förmögenheten i bagaget flyttade han tillsammans med sin familj till Nääs i Tollered år 1825. När importförbudet på bomull och bomullsgarner upphävdes ökade efterfrågan och Peter Wilhelm såg detta som ett ypperligt tillfälle för att tjäna pengar. Han lät bygga den första textilfabriken 1833 vid vattenfallet för att garantera tillgången till vattenkraft. Spinneriverksamheten kunde nu påbörjas. När Peter Wilhelm Berg dog, tog sonen Johan Theodor över och därefter dennes son Volrath Berg, som var den som moderniserade fabriken, byggde en kraftstation och köpte upp andra väverier och Nääs Fabriker kunde då väva, bleka, trycka och förädla textilier.

Efter 136 år av ägande sålde Volrath Berg Nääs Fabriker till Almedahls-Dalsjöfors. Men bara efter några år drabbade Sverige av en textilkris som slog hårt mot verksamheten i Nääs fabriker. I början av 1980-talet lades produktionen ner och spinnerimaskinerna tystnade för gott. 1982 övertog Lerums kommun ägandet av Nääs fabriker. Byggnaderna användes till att husera olika projekt för arbetslösa ungdomar fram till 1990 då Nääs Fabriker köptes av Byggnadsfirman Ernst Rosén AB i Göteborg. Här började områdets förvandling till ett företagscenter med hotell, restaurang, café och butiker. Med varsamma händer har Nääs Fabriker förändrats och fortsätter att utvecklas. Den övergripande tanken är att bevara den gamla charmen och historiken samtidigt som man erbjuder hög service, genomtänkt design och modern teknik.

Hotellet har idag 57 rum som alla är påkostade, bekväma och liknar inget du sett innan. Man kan genomgående ana byggnadens historia då gammal fabriksmiljö blandas med mjuka moderna inslag. Effekter i färger och materialval avlöser varandra. Varje rum är en kompromisslös upplevelse. Möbler och sängar är generösa och nogsamt utvalda och sängkläderna bäddar för härlig silkessömn. Även restaurangen är en upplevelse i sig med den vackra glasverandan mot sjön och de stora ytorna som låter sig delas upp med textilier från taket. White Guide omnämnde man köket så här: ”Generös, härlig och kärleksfull matlagning”.

Så passa på att bo på ett hotell fullt med intressant historia för bara 400 kr per person med Bo som en Kung! Tips: passa på att följa med på en kostnadsfri historisk vandring i området när ni är där!

Dela med dig!
Liknande inlägg:

    -
  1. FREDAG. Gästblogg från spännande Hotell Gästis!

  2. -
  3. Vandrarhem i Sverige – bra alternativ till hotell

  4. -
  5. Hotell till Britney Malmö 11 oktober

Lämna en kommentar